Materiały pochodzą z Platformy
Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl
Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl mogą być wykorzystywane przez jego Użytkowników wyłącznie
w zakresie własnego użytku osobistego oraz do użytku w szkołach podczas zajęć dydaktycznych. Kopiowanie, wprowadzanie zmian, przesyłanie, publiczne odtwarzanie
i wszelkie wykorzystywanie tych treści do celów komercyjnych jest niedozwolone. Plik można dowolnie modernizować na potrzeby własne oraz do wykorzystania
w szkołach podczas zajęć dydaktycznych.
Die Tauben.
Gołębie.
Die Tauben sind eine artenreiche
Familie der Vögel. Die Familie
umfasst 42 Gattungen und mehr
als 300 Arten. Sie haben einen
recht einheitlichen Körperbau
mit kräftigem Rumpf und relativ
kleinem Kopf. Sie ernähren sich
überwiegend von pflanzlicher
Nahrung, die von den meisten
Arten unzerteilt verschluckt
wird. Gołębie są zróżnicowaną
rodziną ptaków. Rodzina ta
obejmuje 44 gatunki oraz ponad
300 rodzajów. Mają one jednolitą
budowę ciała z silnym tułowiem
i dosyć małą głową. Żywią się
pokarmem roślinnym, który
przeważnie jest połykany w całości.
Im Gegensatz zu den meisten
Vögeln heben Tauben den
Kopf beim Trinken nicht auf.
W przeciwieństwie do innych
ptaków gołębie nie podnoszą
głowy podczas picia.
Die Kapturteltaube ist eine im
südlichen und östlichen Afrika
beheimatete Taubenart. Sie
kommt dort in neun
Unterarten vor. Sie ist ein
sehr ruffreudiger Vogel,
der nicht nur den ganzen Tag
über sondern auch in
mondhellen
Nächten zu hören ist.
Synogarlica popielata jest
gołębiem zamieszkującym
południową oraz wschodnią
Afrykę. Występuje w dziewięciu
podgatunkach. Jest bardzo
głośnym ptakiem, który daje się
słyszeć nie tylko przez cały dzień
lecz także i w księżycowe noce.
Ihre Rufe sind für
die Geräuschkulisse
des afrikanischen Busches
charakteristisch.
Jej głos jest charakterystycznym
dźwiękiem afrykańskiego buszu.
Die Diamanttauben sind
Bewohner offenes Waldlandes
und von Baum- und
Strauchsavannen. Sie halten sich
tagsüber am Boden auf. Lediglich
nachts sitzen sie auf den
Zweigen. Während der heißesten
Zeit des Tages suchen sie nicht
den Schatten auf, sondern
hocken sonnenbadend.
Gołębie diamentowe są
mieszkańcami otwartych terenów
leśnych oraz drzew i krzewów
sawannny. Spędzają całe dzień na
ziemi. Jedynie w nocy siedzą na
gałęziach. Podczas najbardziej
gorącej pory dnia nie szukają cienia
lecz siedzą wygrzewając się.
Sie fressen überwiegend
die Samen verschiedener
Gräser aber nur die, die
auf dem Boden liegen.
Jedzą przeważnie nasiona
różnych traw, ale tylko te,
które leżą na ziemi.
Die Krontaube kommt
ausschließlich auf einigen
südostasiatischen Inseln vor.
Sie verdankt ihren Namen der
auffallenden Befiederung ihres
Kopfes. Sie gilt als die größte
Taube der Welt und erreicht
die Körpergröße einer Truthenne.
Heimisch ist sie in Neuguinea
und auf umliegenden Inseln.
Koroniec występuje jedynie na
niektórych wyspach południowo wschodniej Azji. Swoją nazwę
zawdzięcza szczególnemu upierzeniu
na głowie. Uchodzi za największego
gołębia na świecie i osiąga wielkość
ciała indyka. Ojczyzną jego jest
Nowa Gwinea oraz pobliskie wyspy.
Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.
die Taube - gołąb
artenreich - zróżnicowany
der Vogel - ptak
sie umfasst - obejmuje
der Körperbau - budowa ciała
der Rumpf - tułów
sie ernähren sich - oni żywią się
überwiegend - przeważnie
sie wird verschluckt - jest połykany
die pflanzliche Nahrung - pokarm roślinny
unzerteilt - w całości
Die Spitzschopftaube lebt in
Australien. Sie erreicht eine
Größe von 31 bis 36 Zentimeter
und wiegt 150 bis 250 Gramm.
Das augenfälligste Merkmal ist
der grau-schwarze Federschopf.
Ihr Hals und ihr Nacken sind
von bräunlich grauer Farbe,
die an den Seiten des Halses
in ein blasses Rosa übergeht.
Aborygenek długoczuby żyje w
Australii. Osiąga wysokość
od 31 do 36 cm i waży od 150 250 gramów. Charakterystyczną
cechą jest szaro - czarny czub.
Jego szyja i kark mają kolor
brązowoszary, który po bokach szyi
przechodzi w jasny róż.
Die Männchen sind aggressiv,
so dass die Zusammenstellung
ein passendes Weibchen als
schwierig gilt. Samce są
agresyjne, tak że dobranie
odpowiedniej samicy jest trudne.
Die Schuppenhalstaube
ist in Nordamerika die größte
Taubenart. Das Gefieder
ist grau und an der Oberseite
etwas dunkler. Kopf und
unterer Teile haben
einen rosa Schimmer.
Sie ernährt sich von den Samen
von Ahorn und Pinien, Beeren
sowie Insekten. Gołąb
pręgosterny jest nawiększym
gołębiem w Północnej Ameryce.
Upierzenie ma szare i nieco
ciemniejsze u góry. Głowa i dolna
część mienią się na różowo.
Żywi się nasionami klonu,
sosny, jagodami
oraz owadami.
Die Oliventaube wohnt im
Ostafrika, im Westen Angolas
und im Südwesten der Arabischen
Halbinsel. Sie kommt in geringerer
Höhe, entlang von Flussläufen vor.
Die Oliventauben unternehmen
täglich längere Wanderungen, um
in ihre deutlich niedriger gelegenen
Nahrungsgründe zu gelangen.
Gołąb żółtooki mieszka w Afryce
wschodniej, we wschodniej Angoli
oraz na południowym zachodzie
Półwyspu Arabskiego. Występuje na
niedużych wysokościach, wzdłuż
rzek. Gołębie żółtookie podejmują
codziennie długie wędrówki, aby
dotrzeć do dużo niżej położonych
żerowisk.
Die Oliventaube ist eine
baumbewohnende Art.
Gołąb żółtooki jest gatunkiem
żyjącym na drzewach.
Die Rosataube kommt im
Süden von Mauritius, einer
Insel im Indischen Ozean vor.
Sie ernährt sich von Blättern,
Früchten, Blüten, Samen und
Knospen der Pflanzen. Das
Nest besteht aus Zweigen und
wird von beiden
Geschlechtern auf dem Baum
errichtet.
Gołąb różowy występuje na
południu Marytiusa, wyspy na
Oceanie Indyjskim. Żywi liśćmi,
owocami, kwiatami, nasionami
i pąkami roślin. Gniazdo składa
się z gałązek i budowane jest
na drzewie przez przedstawicieli
obojga płci.
Ihre Flügel sind grau,
der Schwanz ist braun
und das übrige Gefieder
ist blassrosa.
Jego skrzydła są szare,
ogon brązowy a pozostałe
upierzenie jasnoróżowe.
Die Perlhalstaube wohnt
in Australien, auf Hawaii und
in Neuseeland. Ihr Kopf und
Bauch sind rosa, Rücken,
Flügel und Schwanz, hellbraun
und gepunktet. Am Hals
befindet sich ein auffälliges,
breites dunkles Band mit
weißen Punkten.
Synogarlica perłoszyja mieszka
w Australii, na Hawajach oraz
w Nowej Zelandii. Jej głowa
i brzuch są różowe, plecy,
skrzydła i ogon jasnobrązowe
i nakrapiane. Na szyi znajduje
się charakterystyczna, szeroka
wstęga w białe kropki.
Sie ernährt sich von Körner,
Samen, Insekten. Żywi się
ziarnami, nasionami oraz
owadami.
Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.
in mondhellen Nächten - w czasie nocy księżycowych
die Bewohner - mieszkańcy
sie halten sich - trzymają się
lediglich - jedynie
die Samen - nasiona
auf dem Boden - na ziemi
die Krontaube - koroniec
die Truthenne - indyczka
die umliegenden Inseln - otaczające wyspy
die Spitzschopftaube - aborygenek długoczuby
die Schuppenhalstaube - gołąb pręgosterny
Kragentauben sind von
den Nikobaren bis zu
den Philippinen verbreitet.
Ihre plattformartigen
Nester werden in bis zu
zwölf Meter Höhe in
Bäumen gebaut.
In einem Baum können
sich mehrere Nester
befinden. Gołębie
nikobarskie rozprzestrzeniły
się od Nikobarów aż po
Filipiny. Ich gniazda
podobne do platformy
zbudowane są w drzewach
na wysokości do 12 metrów.
Na jednym drzewie może
znajdować się wiele gniazd.
Das Männchen hat
am Nacken die verlängerten
Federn, die blau und grün
irisieren. Samiec posiada na
karku dłuższe pióra mieniące
się na niebiesko i zielono.
Die Grüntauben sind
Baumbewohner. Sie kommen
lediglich zum Trinken auf den
Boden herab. Die Nester werden
in Bäumen und Sträuchern
errichtet. In ihrem
Nahrungsspektrum spielen wilde
Feigen eine große Rolle. Ihre
Samenkerne werden im Magen
zerrieben und mitverdaut.
Trerony zielone mieszkają na
drzewach. Na ziemię schodzą
jedynie aby napić się. Gniazda
ich są budowane na drzewach
i krzewach. W ich jadłospisie
główną rolę odgrywają dzikie figi.
Ich nasiona są kruszone i trawione
w żołądku.
Das Rosttäubchen kommt vom
Nordamerika und
von Südamerika.
Sein Kopf ist grau. Das
Gefieder ist ansonsten
rötlich braun. Auf
den Flügeln befinden
sich schwarze Flecken
und Streifen.
Die Füße sind rötlich.
Gołąb cynamonowy pochodzi
z Ameryki Północnej oraz
Ameryki Południowej.
Jego głowa jest szara. Pozostałe
upierzenie jest czerwonawo brązowe. Na skrzydłach
znajdując się czarne plamy
i paski. Łapy są czerwonawe.
Es ernährt sich von Sämereien,
Insekten und Schnecken.
Żywi się nasionami, i owadami
oraz ślimakami.
Die Fruchttaube erreicht eine
Körperlänge von 19 Zentimetern.
Sie ist deutlich kleiner als eine
Lachtaube. Auffällig ist die
karmesinrote Kopfkappe.
Hals und Brust sind blaugrau.
Der Bauch ist leuchtend gelb.
Die Körperoberseite ist
dunkelgrün und schimmert
bronzefarben. Die Füße sind
kräftig rot. Owocożer osiąga
długość ciała 19 cm. Jest znacznie
mniejszy od turkawki. Uderzający
jest szkarłatny czepek. Szyja i piersi
są niebieskoszare. Brzuch jest jasno
żółty. Górna część ciała jest ciemno
zielona i mieni się na brązowo.
Stopy są jaskrawo czerwone.
Die Fruchttauben
kommen auf den RajaAmpat-Inseln und
Neuguinea vor.
Owocożery występują na
wyspach Raja Ampat oraz
w Nowej Gwinei.
Die Lachtaube
besiedelt Süden
der Saharas sowie
die Arabische Halbinsel.
Ihr Gefieder ist
hellbeige. Die Beine sind
rot und der Schnabel
dunkelgrau. Sie hat im
Nacken ein schmales
schwarzes Band.
Cukrówka zamieszkuje
południe Sahary jak
również Półwysep
Arabski. Jej upierzenie
jest jasnobeżowe. Nogi są
czerwone a dziób ciemno
szary. Na karku ma wąską
czarną wstęgę.
Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.
die Oliventaube - gołąb żółtooki
die Arabische Halbinsel - Półwysep Arabski
die Wanderungen - wędrówki
die Rosataube - gołąb różowy
sie ernährt sich von Blättern - żywi się liśćmi
die Knospen - pąki
das Nest - gniazdo
der Zweig - gałąź
die Flügel - skrzydła
der Schwanz - ogon
die Perlhalstaube - synogarlica perłoszyja
Die Pikazurotaube hat einen
verschiedenartigen Lebensraum,
variierend von Waldgebiet bis
zu offenem Gelände und Städten.
Die Tauben leben in großen
Gruppen, aber während der
Brutperiode werden Pärchen
gebildet. Wenn das Küken
aus dem Ei schlüpft, wird es
mit Kropfmilch ernährt.
Gołąb łuskogrzebiety ma
zróżnicowane siedliska - od lasów
do terenów otwartych i miast.
Gołębie te żyją w dużych grupach
ale w okresach lęgowych tworzą
pary. Kiedy pisklę wylęgnie się
z jajka karmione jest mlekiem
z upraw.
Die Albertistaube kommt in
Neuguinea vor. Sie erreicht
eine Körperlänge von 33 bis
36 Zentimetern. Sie hat
die Größe einer Haustaube.
Aber verglichen mit dieser
sind ihr Schwanz und ihre
Flügel länger. Das Gefieder ist
überwiegend dunkelgrau.
Krasnook ciemnogłowy
występuje w Nowej Gwinei.
Osiąga długość ciała od 33 do
36 cm. Ma wielkość gołębia
domowego. W porównaniu z
nim jednak jego ogon i
skrzydła są dłuższe. Pióra są
przeważnie ciemnoszare.
Sie wohnt in den Bergwälder.
Man kann sie bis in eine Höhe
von 3.350 Meter begegnen.
Mieszka w lasach górskich.
Można go spotkać aż do
wysokości 3.350 m.
Die Guineataube ist vor allem
offenes Gelände besiedelt. Sie
nutzt dabei auch zunehmend
Siedlungsgebiete als
Lebensraum. Als Ziervogel
wurde die sie in
Großbritannien
bereits 1885 gezüchtet.
Sie lebt im Waldland und
in der Savanne Afrikas.
Gołąb gwinejski zasiedla przede
wszystkim otwarte tereny. Jako
siedlisko wykorzystuje coraz
częściej także osiedla. Jak ptak
ozdobny był hodowany w
Wielkiej Brytanii już od roku
1885.Zamieszkuje lasy
i sawanny Afryki.
Die Guineataube ernährt sich
von Pflanzensamen sowie
Getreide und auch Erdnüsse.
Gołąb gwinejski żywi się
nasionami roślin i zbóż oraz
orzeszkami ziemnymi.
Die Bronzeflügeltaube ist in
Australien sowie auf Tasmanien
verbreitet. Sie besiedelt auch
offenes Gelände mit Sträuchern
und Bäumen sowie
landwirtschaftliche Nutzflächen.
Sie trinkt gern frisches Wasser.
Sie fliegt häufig mehrere
Kilometer zur Wasserstellen.
Gołąb miedzianoskrzydły jest
popularny w Australii oraz
Tasmanii. Zamieszkuje
otwarte przestrzenie
pełne krzewów i drzew jak
również pola uprawne. Lubi
pić świeżą wodę.
Przemierza często wiele
kilometrów do wodopojów.
Die Weißbauchtaube
(Jamaikataube) wohnt auf der
Karibik. Ihre Stirn und die Kehle
ist weiß. Der Nacken schillert
purpur. Der Hals ist grünlich
schillernd. Die Brust ist gelblich
weiß und rosa überlaufen.
Die Unterflügel sind rotbraun.
Die Füße und Beine sind rötlich.
Gołąb białobrzuchy (gołąb jamajski)
zamieszkuje Karaiby. Jego czoło i
gardło jest białe. Kark mieni się na
purpurowo, szyja połyskuje
zielonkawo. Pierś jest żółtawa i
przechodzi w kolor różowy.
Spodnia część skrzydeł jest
czerwono brązowa. Stopy i nogi
są czerwonawe.
Auffliegende
Jamaikatauben erzeugen
ein charakteristisches
Geräusch. W locie gołębie
jamajskie wydają
charakterystyczny dźwięk.
Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.
die verlängerten Federn - przedłużone pióra
wilde Feigen - dzikie figi
die Grüntaube - treron zielony
das Rosttäubchen - gołąb cynamonowy
schwarze Flecken - czarne plamy
die Streifen - paski
die Körperoberseite - górna część ciała
kräftig rot - jaskrawo czerwone
die Brutperiode - okres lęgowy
das Küken - pisklę
ein charakteristisches Geräusch - charakterystyczny dźwięk

085_Golebie - Szkolnictwo.pl